Arsa Almadan Önce Bu Yazıyı Okuyun
Arsa almadan önce öncelikle şu soruların cevabını vermeli ve amacınıza uygun arsa arayışına geçmelisiniz;
1- Toprak üretilemeyen bir doğal varlıktır. Tarih boyunca değeri sürekli artmış ve artmaya devam edecektir. Bu yüzden çok önemli bir yatırım aracıdır. Yatırım amacıyla mı arsa almayı düşünüyorsunuz?
2- Şehirleşme ve plansız yapılaşma sonucu Tarım alanları gün geçtikçe azalmaktadır. İlerleyen yıllarda tarım faaliyetleri çok ciddi önem kazanacağı ve çok önemli bir gelir kalemi olacağı için tarımsal faaliyet amacıyla mı arsa almayı düşünüyorsunuz?
3- Barınma ihtiyacı insanlık tarihinin başlangıcından itibaren karşılaşılan en önemli sorunların başında gelmektedir. İkamet amaçlı hazır bir konut edinmek yerine imarlı bir arsa alıp keyfinize göre bir konut inşa etmek amacıyla mı arsa almayı düşünüyorsunuz?
4- Şehir hayatı ve günlük rutinler kimi zaman insanların üzerinde ciddi bir stres yükü yaratmaktadır. Ufak bir bahçe bile insanın toprağa teması ile vücuttaki tüm elektrik yükünü almaktadır. Ufak ya da büyük bir bahçe yapmak amacıyla mı arsa almayı düşünüyorsunuz?
İlk aşamayı tamamladıysanız eğer, şimdi daha teknik konulara geçebiliriz. Arsa almadan önce ekteki kontrol listesini lütfen takip ediniz;
5- İnternet platformlarından bölgedeki fiyatları analiz edin. Almayı düşündüğünüz arsa üzerinde ve civarında tarımsal faaliyetleri inceleyin.
6- Öncelikle bütçenizi gözden geçirmeniz gerekiyor. Bu alım için ne kadar bütçe ayırdınız?
7- Hedeflediğiniz satın alma için il, ilçe ve bölge tercihi yapıp hedefinizi daraltmanızı tavsiye ederiz.
8- Alternatif arsaların öncelikle konumlarını kontrol etmeniz gerekiyor. Ada-Parsel bilgisi ile www.parselsorgu.tkgm.gov.tr adresinden arsanın temel bilgilerine ulaşabilirsiniz. Ada-Parsel-İl-İlçe-Mahalle-Mevkii-Tapu Alanı ve Nitelik bilgileri açık kaynak bilgilerdir ve herkes kolaylıkla ulaşabilir. Ayrıca harita üzerinde arsa sınırlarını görebilir, civar parsellerle ilişkisini ve kadastral yolları da bu uygulamada görebilirsiniz.
9- Parsel Sorgu uygulamasında ayrıca daha profesyonel detaylara da ulaşabiliyoruz. Bağlı Detaylar sekmesinde arsa üzerinde yüksek gerilim hattı olup olmadığı gibi daha sonra sorun olabilecek ayrıntılara ulaşabilirsiniz. Rota sekmesi ile arsaya navigasyon ile erişim sağlayabilir ve İndirme sekmesinden indireceğiniz .kml uzantılı dosya ile Google Earth’den arsanın detaylı görünümünü de takip edebilirsiniz.
10- Dijital ortamda inceleme tamamlandıktan sonra mutlaka fiziki olarak gidip yerinde arsayı görmenizi tavsiye ederiz. Böylelikle ana yola mesafesini, arsanın eğimli olup olmadığını, manzarasını, yerleşim yerlerine yakınlığını ve arsa üzerindeki ağaçlar, su kaynakları vb. doğal yapıyı da bizzat kendinizin görmesinde fayda var.
11- Kulaktan dolma bilgilerle hareket etmeyin (en çok rastlayacağınız boş bilgi yakında buradan imar geçecek bilgisidir, resmi karar görmeden bu bilgiye inanmayınız) resmi makamlarda mutlaka detaylı bir araştırma yapın, almayı düşündüğünüz arsanın mümkünse tapusunu isteyip, belediyelerden bilgi almanızı ve resmi imar durumunu kontrol etmenizi öneririz.